Full service internetmarketing

Zwolle 26-06-2018

Eerste Summerschool dag in Zwolle

'Bezinnen, ontmoeten, verrassen'

De drie vlaggen voor het Dominicanenklooster voeren het leidmotief als wuivend drieluik: bezinning, ontmoeting, verrassing. Dit sluit naadloos aan op de kern van de Summerschool van A+O fonds Rijk. Voor het vijfde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit inspirerende workshopevent, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Het eerste lustrum wordt gevierd met opnieuw méér deelnemers. Dit jaar staan zelfs zes ‘uitverkochte’ dagen op de agenda. Op dinsdag 26 juni was de vijfde sessie van 2018, nu in Zwolle. Het gastvrije klooster, de indrukwekkende Dominicanenkerk en de kleurrijke stiltetuin vormen een perfecte, hemelse locatie voor een energieke dag voor de ruim 130 deelnemers.

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling. Waarbij directe vragen aan de orde komen, ook vragen waar je even bij stil moet staan. ‘Haal jij alles uit jezelf op je werk en privé? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Droom je van iets anders, maar weet je niet precies wát, en of je dat wel durft? Welke (vervolg)training kan helpen om het werk nog leuker te maken.’ Summerschool 2018 inspireert en prikkelt deelnemers, want: ‘Geloof in jouw Toekomst’ is het thema voor dit lustrumjaar. Dat gebeurt in die ontspannen, typische Summerschoolsfeer, waarbij tijd voor jezelf nemen centraal staat. Dat helpt ook om zaken helder te krijgen. En niet alleen voor jezelf. Zoals een enthousiaste deelnemer het ervaart: “Dit geeft lucht, het verrijkt. Het is fijn om in deze setting gevoelens over je werk en privé te kunnen delen. En te horen wat onbekende, objectieve collega’s ervan vinden. Daar kan ik verder mee, een prima dag.”

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, parasols, banieren, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing naar de separate workshop-ruimten: Summerschool tot in de details. De dag begint met een ‘hartelijke ontvangst’ als opmaat voor een mooie ervaring in zomers-hemelse sferen. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikale warming-up in de imposante kerk. Met als voorgangers De Hartelijke Dames en hun éénmansorkest. Rond 10.30 uur zijn de Summerschoolgangers prettig ontregeld en gaat men, leergierig en nieuwsgierig, aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van de in totaal zes aangeboden workshops. Het ingespeelde team leidt alles in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; en met een engelachtige glimlach. Hun gevleugelde, witte outfit draagt bij aan de zonnige en open sfeer.

Intensieve workshops

Loopbaancoaching, Krachtkaart, Passie & Plezier, Communiceren met lef, Haal het beste uit je jezelf en je netwerk en Personal Branding. De titels van de zes workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een duidelijke mindset hierop, informatie aanreiken over trainingen en programma’s, en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk). Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: ‘Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat er in zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Heb ik andere talenten, en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik, als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?’ Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers, die ook ruimte nemen voor één op één gesprekken.

Mooie ontmoetingen

Het informele lopend-lunch-buffet, na de eerste workshop, valt goed in de smaak, en niet alleen vanwege de zonnige entourage van de fraaie kloostertuinen en de mooie lichtval in de gangen door de glas-in-lood ramen. Dan blijkt ook die andere meerwaarde van de Summerschool: spontane gesprekken en ontmoetingen. In de kloostergangen klinken diverse motivaties voor deelname aan de Summerschool. ‘Ik ben toe aan een andere uitdaging’, ‘Ik mis de passie in het werk’, ‘Zou wat meer willen durven’. Daarbij zijn deelnemers getriggerd door de mogelijkheid om een dag echt los te zijn van de dagelijkse ratrace van deadlines en meetings.

Er is al dan niet bewust behoefte aan bezinnen, verrassen en ontmoeten. Dat lukt zeker: mensen die tot deze dag niet wisten van elkaars bestaan, hebben een klik, delen ervaringen en wisselen gegevens uit. Er zijn afspraken voor nader contact, en concrete tips voor mogelijke vacatures. Eén van de deelneemsters is op zoek naar werk in Zwolle. “Ik woon hier; het reizen naar Arnhem is niet ideaal.” Een andere deelnemer heeft al een nuttige tip voor een vacature. “Daar kan ik misschien wat mee?” Bij de workshop over netwerken heeft ze ook iets opgestoken. “Ik moet wat actiever zijn op LinkedIn."

Bevlogen dag

De middagsessie biedt ruimte voor de twee andere gekozen workshops. De enerverende Summerschool vol ontdekkingen krijgt een passende muzikale dagsluiting in de kerk, gevolgd door een tuin-borrel inclusief de trekking van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnares Gerda Kroes, werkzaam bij de Belastingdienst, wacht een mooie ervaring in de nabije toekomst: een inspirerende rondleiding in het historisch klooster, compleet met een hotelovernachting voor twee personen in Hotel Lumen in Zwolle.

De Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst. De ruim 130 deelnemers van de vijfde sessie van Summerschool 2018, in het Dominicanenklooster, waardeerden het geboden programma met een 8,1. Met complimenten voor de prachtige locatie en de strakke organisatie. Ook de outfit van het team - die vleugeltjes, wat leuk! – droeg bij aan het Summerschool gevoel, aldus enthousiaste deelnemers.