Full service internetmarketing

Zwolle 28-06-2018

Laatste Summerschooldag in Zwolle

'Wat ik doe, komt dicht in de buurt van mijn droombaan'

Bezinning, ontmoeting, verrassing. Dat staat op de drie wuivende vlaggen van het Dominicanenklooster. Het sluit naadloos aan bij de Summerschool van A+O fonds Rijk. Voor het vijfde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit inspirerende workshopevent, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Het eerste lustrum wordt gevierd met opnieuw méér deelnemers. Dit jaar staan zelfs zes ‘uitverkochte’ dagen op de agenda. Op donderdag 28 juni was de zesde, afsluitende sessie van 2018, in Zwolle. Het gastvrije klooster met de indrukwekkende Dominicanenkerk en de kleurrijke stiltetuin is een perfecte, hemelse locatie voor een energieke dag voor de ruim 130 deelnemers.

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling. Waarbij directe vragen aan de orde komen, ook vragen waar je even bij stil moet staan. ‘Haal jij alles uit jezelf op je werk en privé? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Droom je van iets anders, maar weet je niet precies wát, en of je dat wel durft? Welke (vervolg)training kan helpen om het werk nog leuker te maken?’

Summerschool 2018 inspireert en prikkelt deelnemers, want: ‘Geloof in Jouw Toekomst’ is het thema voor dit lustrumjaar. Dat gebeurt in die ontspannen, typische Summerschoolsfeer, waarbij tijd voor jezelf nemen centraal staat. Dat helpt ook om zaken helder te krijgen. Zo ervaart Tanja Uilenberg, die als teamleider werkzaam is bij de Belastingdienst in Zwolle. Bij de slotborrel terugblikkend op de dag is haar conclusie: “Het programma is in balans, speels én serieus. Super!” Haar motivatie voor deelname aan de Summerschool is helder. ‘‘Ik ben altijd bezig met mijn mensen, de collega’s waar ik me verantwoordelijk voor voel. Dat gaat dan over hún motivatie, betrokkenheid en werkplezier. Daar ben ik intensief mee bezig. Die thema’s komen ook bij Summerschool aan bod, dat triggerde me om het zelf eens mee te maken en die vragen ook eens voor mij zelf te stellen.” Wat neemt zij ervan mee? “Ik weet nu nog zekerder dat wat ik doe, dicht in de buurt komt van mijn droombaan.”

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, parasols, banieren, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing naar de separate workshop-ruimten: Summerschool tot in de details. De dag begint met een ‘hartelijke ontvangst’ als opmaat voor een ervaring in zomers-hemelse sferen. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikale warming-up in de imposante kerk. Met als voorgangers De Hartelijke Dames en hun éénmansorkest. Rond 10.30 uur zijn de Summerschoolgangers prettig ontregeld en gaat men, leer- en nieuwsgierig, aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van de in totaal zes aangeboden workshops. Het ingespeelde team leidt alles in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; en met een engelachtige glimlach. Hun gevleugelde, witte outfit draagt bij aan de zonnige en open sfeer.

Intensieve workshops

Loopbaancoaching, Krachtkaart, Passie & Plezier, Communiceren met lef, Haal het beste uit je jezelf en je netwerk en Personal Branding. De titels van de zes workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een duidelijke mindset, informatie aanreiken over trainingen en programma’s, en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk).

Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: ‘Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat erin zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Heb ik andere talenten en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik, als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?’ Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers, die ook ruimte nemen voor één op één gesprekken.

Mooie ontmoetingen

Het informele lopend-lunch-buffet, na de eerste workshop, valt goed in de smaak. En niet alleen vanwege de zonnige entourage van de fraaie kloostertuinen en prachtige lichtval in de gangen door de glas-in-lood ramen.
Dan blijkt ook die andere meerwaarde van de Summerschool: spontane gesprekken en ontmoetingen. In de kloostergangen klinken diverse motivaties voor deelname aan de Summerschool. ‘Ik ben toe aan een andere uitdaging’, ‘Ik mis de passie in het werk’, ‘Zou wat meer willen durven’. ‘Los daarvan is het zinnig om eens een dag echt los te zijn van de dagelijkse ratrace van deadlines en meetings’.

Er is al dan niet bewust behoefte aan bezinnen, verrassen en ontmoeten. Dat lukt zeker: mensen die tot deze dag niet wisten van elkaars bestaan hebben een klik, delen ervaringen en wisselen gegevens uit. Er zijn afspraken voor nader contact, en concrete tips voor mogelijke vacatures. De kracht van de Summerschool is voor Else Hollander (Belastingdienst Groningen) direct voelbaar. “Ik heb dit jaar mijn opleiding tot loopbaancoach afgerond en daar wil ik graag mee aan de slag. Het is hartstikke leuk om daar zo open, juist ook met onbekenden, fijne gesprekken over te voeren; laagdrempelig en gelijkwaardig!”

Bevlogen dag

De middagsessie biedt ruimte voor de twee andere gekozen workshops. De enerverende Summerschool vol ontdekkingen krijgt een passende muzikale dagsluiting in de kerk, gevolgd door een tuin-borrel inclusief de trekking van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnares, Mirjam Kwint van Dienst Justitiële Inrichtingen, wacht een mooie ervaring in de nabije toekomst: een inspirerende rondleiding in de hemelse locatie Dominicanenklooster, compleet met een hotelovernachting voor twee personen in Hotel Lumen.

De Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst. De ruim 130 deelnemers van de zesde Summerschooldag in 2018, in Dominicanenklooster, waardeerden het geboden programma met een 8,3! Met complimenten voor de prachtige locatie en de strakke organisatie. Ook de outfit van het team - die vleugeltjes, wat leuk! – droeg bij aan het Summerschool gevoel, aldus enthousiaste deelnemers.