Full service internetmarketing

Amsterdam 19-06-2018

Summerschool derde dag in Amsterdam

'Fraaie chapel blijkt perfecte, hemelse locatie'

Summerschool: voor het vijfde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit inspirerende zomerevenement, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Het eerste lustrum wordt gevierd met opnieuw méér deelnemers. Dit jaar staan zelfs zes ‘uitverkochte’ dagen op de agenda. Op dinsdag 19 juni, de derde sessie, werden ruim 130 deelnemers ontvangen in Amsterdam. Hotel Arena met de fraaie ‘chapel’ bleek een perfecte, hemelse locatie.

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling. Waarbij directe vragen aan de orde komen, ook vragen waar je even bij stil moet staan. ‘Haal jij alles uit jezelf op je werk en privé? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Droom je van iets anders, maar weet je niet precies wát? En of je dat durft? Welke (vervolg)training kan je helpen om het werk nog leuker te maken.” En zo voort…

Summerschool 2018 inspireert deelnemers, want: ‘Geloof in Jouw Toekomst’ is het thema voor dit lustrumjaar. Dat gebeurt in een ontspannen, typische Summerschool sfeer, waar tijd voor jezelf nemen centraal staat. Zoals een deelnemer het verwoordt: “Zeker wat geleerd, een nuttige en leuke dag!”

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, parasols, banieren, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing binnen naar de separate workshop-ruimten; Summerschool sfeer tot in de details. De dag begint met een ‘hartelijke ontvangst’ als opmaat voor een spirituele ervaring in zomers-hemelse sferen. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikale warming-up in de kapelruimte. Met als voorgangers De Hartelijke Dames en hun éénmansorkest.
Rond 10.30 uur zijn de Summerschool-gangers prettig ontregeld en gaat men, leergierig en nieuwsgierig, aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van de in totaal zes beschikbare workshops.

Het ingespeelde team leidt de dag in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; alles met een engelachtige glimlach. Ook de gevleugelde, witte outfit draagt bij aan de zonnige en open sfeer.

Intensieve workshops

Loopbaancoaching, Krachtkaart, Passie & Plezier, Communiceren met lef, Haal het beste uit je jezelf en je netwerk en Personal Branding. De titels van de zes workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een duidelijke mindset, informatie aanreiken over trainingen en programma’s en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk). Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: ‘Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat er in zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Heb ik andere talenten en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik, als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?’ Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers.

Maïté Stoele (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is op zoek naar inspiratie, een idee, zegt zij aan het begin van de dag. “Ik heb veel werkervaring, en ben al ruim negen jaar actief in de medezeggenschapsraad. Het is misschien tijd voor een volgende stap.” Bij de slotborrel, na de workshops, deelt zij een verrassend inzicht. “Eigenlijk heb ik mijn droombaan al gevonden.’’

Voor Erwin Hartkamp van de Belastingdienst past zijn Summerschool-programma bij zijn sollicitatieplannen in de nabije toekomst. ‘’Ik werk nu op Schiphol, bij de Douanedienst. En ik wil straks naar de nieuwe luchthaven in Lelystad. En ja, ik heb vandaag één en ander geleerd over persoonlijke presentatie, hoe je overkomt. Zeker een nuttige dag!’’

Mooie ontmoetingen

Het informele lopend-lunch-buffet, na de eerste workshop, valt goed in de smaak. Daarbij blijkt ook die andere meerwaarde van de Summerschool: spontane gesprekken en ontmoetingen. Mensen die tot deze dag niet van elkaars bestaan wisten en nu ervaringen uitwisselen, soms ook contactgegevens. In de wandelgangen klinken diverse motivaties voor deelname aan de Summerschool.

Vanessa Vogelenzang, centralist bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft best leuk werk vindt zij zelf. “Maar ik wil wel in beweging blijven. Ik ben blij dat ik hier ben vandaag. Vorig jaar was ik te laat om in te schrijven. Dit jaar was ik er snel bij."

Baykan Öztürk vindt heldere communicatie en passie op het werk belangrijk. Hij deelt zijn enthousiasme over het Summerschool-programma graag met zijn collega’s bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. ‘’Zij moeten dit volgend jaar ook gaan doen, écht. Dat ga ik zeker aanraden."

Bevlogen dag

De middagsessie bood ruimte voor de twee andere gekozen workshops. De enerverende dag vol ontdekkingen krijgt met een zomerse slot-cocktail een passende muzikale toegift, inclusief de trekking van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnares, Corina Christiaanse (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) wacht een mooie ervaring in de nabije toekomst: een gratis hotelovernachting voor twee personen in de hemelse locatie Hotel Arena.

De Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst.

Kortom, Summerschool 2018 kende een bevlogen derde sessie. De ruim 130 deelnemers in hotel Arena waardeerden het programma met een 8,2. Met complimenten voor de prachtige locatie en de strakke organisatie. Ook de outfit van het team - die vleugeltjes, wat leuk! – droeg bij aan het Summerschool-gevoel aldus enthousiaste deelnemers.