Full service internetmarketing

Amsterdam 21-06-2018

Summerschool A+O fonds Rijk 2018 in Amsterdam

'Ik weet nu zeker dat ik mijn hart moet volgen'

Summerschool: voor het vijfde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit inspirerende workshopevent, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Het eerste lustrum wordt gevierd met opnieuw méér deelnemers. Dit jaar staan zelfs zes ‘uitverkochte’ dagen op de agenda. Op donderdag 21 juni vond de vierde sessie plaats, dit keer in Amsterdam. Hotel Arena met de fraaie ‘chapel’ bleek een perfecte, hemelse locatie voor een energieke dag voor de ruim 130 deelnemers.

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling. Waarbij directe vragen aan de orde komen, ook vragen waar je even bij stil moet staan. ‘Haal jij alles uit jezelf op je werk en privé? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Droom je van iets anders, maar weet je niet precies wát, en of je dat wel durft? Welke (vervolg)training kan helpen om het werk nog leuker te maken.’ En zo voort…
Summerschool 2018 inspireert en prikkelt deelnemers, want: ‘Geloof in Jouw Toekomst’ is het thema voor dit lustrumjaar. Dat gebeurt in die ontspannen, typische Summerschoolsfeer, waarbij tijd voor jezelf nemen centraal staat. En dat helpt ook om zaken helder te krijgen. Zoals een deelneemster het ervaart: “Ik weet nu zeker dat ik mijn hart moet volgen!”

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, parasols, banieren, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing naar de separate workshop-ruimten: Summerschool tot in de details. De dag begint met een ‘hartelijke ontvangst’ als opmaat voor een hemelse ervaring in zomerse sferen. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikale warming-up in de chapel. Met als voorgangers De Hartelijke Dames en hun éénmansorkest.
Rond 10.30 uur zijn de Summerschoolgangers prettig ontregeld en gaat men, leer- en nieuwsgierig, aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van de in totaal zes aangeboden workshops. Het ingespeelde team leidt alles in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; en met een engelachtige glimlach. Hun gevleugelde, witte outfit draagt bij aan de zonnige en open sfeer.

Intensieve workshops

Loopbaancoaching, Krachtkaart, Passie & Plezier, Communiceren met lef, Haal het beste uit je jezelf en je netwerk en Personal Branding. De titels van de zes workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een duidelijke mindset, informatie aanreiken over trainingen en programma’s, en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk).

Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: ‘Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat er in zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Heb ik andere talenten en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?’ Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers.

Nieuwe inzichten, maar ook bevestiging van potenties en keuzes kunnen het resultaat zijn van de Summerschool. Zoals de deelneemster die al ruim 15 jaar - en best met plezier - werkzaam is bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij vertelt over het sluimerende gevoel om iets anders te willen doen, haar hart te volgen. Tijdens haar persoonlijke Summerschool-programma, met onder andere de workshop Loopbaancoaching, vindt zij de bevestiging, het duwtje in de rug om de stap te zetten. “Ik ben overtuigd, ik ga voor die vacature bij de Douane. Daar heb ik altijd al willen werken. Ik verstuur vanavond nog mijn sollicitatiebrief!”, zegt ze stralend.

Mooie ontmoetingen

Het informele lopend-lunch-buffet, na de eerste workshop, valt goed in de smaak. Daarbij blijkt ook die andere meerwaarde van de Summerschool: spontane gesprekken en ontmoetingen. Mensen die tot deze dag niet van elkaars bestaan wisten en nu ervaringen uitwisselen, soms ook contactgegevens. In de wandelgangen klinken diverse motivaties voor deelname aan de Summerschool. Alexandra Smits, werkzaam bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), is primair geïnteresseerd in communicatieprocessen. “Ik ben in mijn optreden soms te lief, vind ik zelf. Vaak weet ik goed wat ik wil inbrengen, maar dat zou ik wat krachtiger willen doen, móeten doen. Ik hoop daar vandaag wat over op te steken.”

Anneke de Graaf van het Rijksvastgoedbedrijf schreef zich in voor de Summerschool, omdat zij zich goed voor wil bereiden op een nieuwe stap. “Ik start namelijk na de zomer met een nieuwe functie. Ik blijf bij het Rijksvastgoedbedrijf, maar ik ga me nu bezighouden met projecten, zoals het begeleiden van restauraties en nieuwbouw. Ik heb er veel zin in."

Bevlogen dag

De middagsessie biedt ruimte voor de twee andere gekozen workshops. De enerverende dag vol ontdekkingen krijgt met een zomerse slot-cocktail een passende muzikale toegift, inclusief de trekking van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnares, Shaiffina Kadir van het EC O&P (Expertisecentrum Organisatie & Personeel), wacht een mooie ervaring in de nabije toekomst: een gratis hotelovernachting voor twee personen in de hemelse locatie Hotel Arena.

De Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst. De ruim 130 deelnemers van de vierde sessie van Summerschool 2018, in Hotel Arena, waardeerden het geboden programma met een 8,2. Met complimenten voor de prachtige locatie en de strakke organisatie. Ook de outfit van het team - die vleugeltjes, wat leuk! – droeg bij aan het Summerschool gevoel, aldus enthousiaste deelnemers.